Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ (TICCIH - ΠΙΟΠ)

Ένα ενδιαφέρον εργαστήριο, για όσους μπορέσουν να το παρακολουθήσουν, καθώς ασχολείται τόσο με ζητήματα μουσειολογικά αλλά και θέματα μουσειακής εκπαίδευσης στη βιομηχανική κληρονομιά... 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ (TICCIH - ΠΙΟΠ) 
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΜΑΙΟΣ 2012

Εργαστήριο

Βιομηχανική κληρονομιά: πολλαπλότητα και πολυσχιδία



Το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση της Βιομηχανικής Κληρονομιάς (TICCIH), σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς του οποίου καταστατικός προσανατολισμός είναι η μελέτη, διάσωση και προβολή της βιομηχανικής μας κληρονομιάς, οργανώνουν εργαστήριο αφιερωμένο στις λιγότερες μελετημένες παραμέτρους της κληρονομιάς αυτής και τις πολλαπλές αναγκαίες προσεγγίσεις της.

Με δεδομένο ότι ιστορικό βιομηχανικό απόθεμα αποτελεί κάθε είδους πληροφορία, υλική και άυλη, που μπορεί να ανασυστήσει το βιομηχανικό παρελθόν, μια ολοκληρωμένη μελέτη της βιομηχανικής κληρονομιάς περιλαμβάνει την εξέταση όχι μόνον των υλικών και φυσικών καταλοίπων της συγκεκριμένης δραστηριότητας αλλά και κάθε είδους πηγής που μπορεί να μαρτυρήσει γι’ αυτήν: βιομηχανικό τοπίο και αρχιτεκτονήματα (από τα περισσότερο απλοϊκά χρηστικά κτίσματα έως τα πλέον οργανωμένα και εκλεπτυσμένα), καταγεγραμμένα μνημεία και τεκμήρια, αλλά και εργαλειακός και μηχανολογικός εξοπλισμός, ανασυγκροτημένη γραμμή παραγωγής και προϊόντα, βιομηχανικά αρχεία και αρχεία κρατικών φορέων, γραπτές πηγές και προφορικές μαρτυρίες. Επιπλέον, η προστασία και ανάδειξη της κληρονομιάς αυτής θέτει ζητήματα συντήρησης, επανάχρησης, μουσειακής αναπαράστασης, ευαισθητο-ποίησης μέσω της εκπαίδευσης και διάχυσης σε ευρύτερες ομάδες αποδεκτών.

Το εργαστήριο συγκροτείται από πέντε κύκλους (Ιανουάριος – Μάιος 2012) των τεσσάρων ή πέντε εισηγήσεων που ακολουθούνται από ανταλλαγή απόψεων στο πλαίσιο μιας στρογγυλής τράπεζας και απευθύνεται στους επιστήμονες συναφών κλάδων και σε μεταπτυχιακούς κυρίως φοιτητές. Οι ομιλίες κάθε συνεδρίας περιλαμβάνουν γενικότερες τοποθετήσεις αλλά και ολοκληρωμένα πρακτικά παραδείγματα και στόχος είναι, μετά την αναγκαία προετοιμασία τους, να στεγασθούν στις σελίδες του ΔΕΛΤΙΟΥ του Ελληνικού Τμήματος του TICCIH.

Οι συνεδρίες θα πραγματοποιούνται στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Π.Ι.Ο.Π., Αγγέλου Γέροντα 6, 17:00-19:00, σύμφωνα με το συνημμένο πρόγραμμα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου