Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

"ΒΕΛΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΟΥΜΕΝΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ"

 "Το "Μουσείο Κινούμενου Σχεδίου και Κόμιξ" αποτίνει φόρο τιμής στο πάθος των Βέλγων για τα κόμικς - ή αλλιώς bandes desinées - και στους πολλούς Βέλγους και ξένους καλλιτέχνες του είδους", ανέφερε ο ταξιδιωτικός οδηγός, και δεν είχε άδικο... 
Τα κόμιξ είναι από τα δομικά στοιχεία του βέλγικου πολιτισμού. Το πάθος για τα κόμιξ γεννήθηκε και φούντωσε στο Βέλγιο, όταν το αμερικάνικο κόμιξ Μικρός Νέμο δημοσιεύθηκε στα γαλλικά το 1908. Στο Βέλγιο δημιουργήθηκαν τα καλύτερα ευρωπαϊκά κόμιξ μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πριν από τον πόλεμο, στην Ευρώπη κυκλοφορούσαν εν αφθονία τα αμερικανικά κόμιξ, οι Ναζί, όμως ανέστειλαν την κυκλοφορία τους. Τη σκυτάλη πήραν τότε οι ντόπιοι καλλιτέχνες, οι οποίοι ανακάλυψαν ότι το κοινό προτιμούσε τους ντόπιους ήρωες. Στην καλλιτεχνική αυτή έκρηξη πρωτοστάτησε ο διασημότερος ίσως Βέλγος ήρωας κόμιξ, ο Τεντέν, μαζί με τον σκύλο του, τον Μιλού. Ο Τεντέν είναι για την Ευρώπη ό,τι ο Μίκυ Μάους για την Αμερική. 
Μπαίνοντας στο κτήριο του μουσείου, το οποίο στεγάζεται σε ένα Αρ Νουβό κτήριο του Ορτά, ό,τι ηλικία κι αν έχεις, δεν μπορείς παρά να ξανανιώσεις παιδί ... φανταστείτε, συνεπώς, τη χαρά των παιδιών σε ένα τέτοιου είδους μουσείο!! 
 Ο Τεντέν, ο καθηγητής και ο καπετάνιος υποδέχονται τους επισκέπτες στον πρώτο όροφο, καθώς η συλλογή τους μουσείου, στεγάζεται σε τρία επίπεδα. 



Σε μία από τις αίθουσές του μπορείτε, λοιπόν, να περιηγηθείτε στον κόσμο του Τεντέν αλλά και των Στροuμφ, οι δημιουργοί των οποίων ήταν Βέλγοι. 

                                                                  "Το στρουμφοχωριό"

Εκεί σας περιμένει και ο Λούκυ Λουκ, δημιούργημα του Μόρις, ο οποίος δημιούργησε την καουμπόϊκη αυτή παρωδία το 1947 στο περιοδικό Spirou, το αρχαιότερο κόμιξ περιοδικό του Βελγίου, που πρωτοκυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 1938. 

Το πιο σημαντικό, όμως, από όλα είναι πως τα παιδιά μπορούν να μάθουν για τη δημιουργική διαδικασία της τέχνης του κόμιξ: από τα αρχικά σκίτσα με το μολύβι μέχρι το δημοσιευμένο σχέδιο.
Το μουσείο, γενικότερα, διοργανώνει εκθέσεις με έργα διάσημων καλλιτεχνών κόμιξ  και επίσης στεγάζει περίπου 6.000 αυθεντικά κλισέ, τα οποία εκτίθενται εκ περιτροπής, καθώς και ένα πολύτιμο αρχείο φωτογραφιών και χειροτεχνημάτων. 
Το συστήνω ανεπιφύλακτα για μεγάλους, αλλά πολύ περισσότερο για μικρούς!! 

Φωτογραφίες: Από το προσωπικό μου αρχείο. 
Πηγή: Explorer, Οδηγοί του Κόσμου, Βρυξέλλες (Μπρυζ, Γάνδη και Αμβέρσα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου